Μια ριζική και δαπανηρή αλλαγή στην ανάληψη μετρητών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη έκταση
Μια ριζική αλλαγή συμβαίνει σταδιακά στον τρόπο ανάληψης μετρητών παγκοσμίως.Όπως αναφέρει η βρετανική ένωση καταναλωτών Which?, όλο και περισσότερα ATM στη Μεγάλη Βρετανία χρεώνουν τις αναλήψεις μετρητών.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως μόνο μέσα στον μήνα Μάρτιο 1.250 ATM στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν να χρεώνουν σχεδόν ένα ευρώ σε κάθε ανάληψη μετρητών. Συνολικά τους τρεις τελευταίους μήνες ο αριθμός των μηχανημάτων ανάληψης που χρεώνουν επιπλέον έxουν φτάσει τα 1750.
Ταυτόχρονα οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λειτουργίας μηχανημάτων ATM στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cardtronics και NoteMachine) προειδοποιούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν παρόμοιες χρεώσεις σε ακόμη 5000 μηχανήματα (15% του συνόλου των ATM σε Μ. Βρετανία) .
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι Βρετανοί κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με αυτές τις εξελίξεις «Σταμάτησα να βγάζω χρήματα από το τοπικό ATM όταν ξεκίνησε να με χρεώνει επιπλέον, βρίσκομαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορώ να χρεώνομαι επιπλέον για να έχω πρόσβαση στα χρήματά μου, τα οποία χρειάζομαι για τις καθημερινές μου ανάγκες» δηλώνει ο 36χρονος Ρόμπιν από το Kirkcaldy.
Στη Μεγάλη Βρετανία τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών κυριαρχούν, κάρτες και κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για όλες τις μικροσυναλλαγές και τα μετρητά σπάνια χρησιμοποιούνται, ωστόσο υπολογίζεται ότι μόνο στο νησί 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αποκλειστικά μετρητά για τις ανάγκες του.
Τα ATM σταδιακά κλείνουν στη Βρετανία
Τα δύο τελευταία χρόνια, τα ΑΤΜ στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοένα και μειώνονται και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει το κλείσιμο πολλών περιφερειακών καταστημάτων των τραπεζών (1000 καταστήματα μόνο μέσα στο 2018), αλλά και η συνολικά μειωμένη ζήτηση για μετρητά.
Στο παρελθόν τα ανεξάρτητα ATM συνήθιζαν να παίρνουν χρήματα με βάση μια φόρμουλα που στηριζόταν στο κόστος της εκάστοτε συναλλαγής. Η τράπεζα πλήρωνε τον ανεξάρτητο φορέα περίπου 25 πέννες κάθε φορά που κάποιος έκανε μια ανάληψη.
Ωστόσο το 2017,το δίκτυο Link, που που συνδέει τη συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως οι τράπεζες σκοπεύουν να εγκαταλείψουν αυτό το μοντέλο προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους.
Η επίσημη δικαιολογία της Link για τη μείωση των δωρεάν μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης ήταν η μείωση της ζήτησης για μετρητά, ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανίας ATM, Ron Delnevo, κάνει λόγο για «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos.gr τραπεζικό στέλεχος, αυτήν τη στιγμή διεξάγεται στην Ευρώπη και την ευρωζώνη μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, το οποίο έχει μάλιστα πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Το πρώτο ζήτημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει θετική απόκριση η πολιτική επιθυμία να υπάρχουν ΑΤΜ παντού. Σύμφωνα με τις θέσεις των τραπεζιτών, κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια οι καταναλωτές να στραφούν στο άυλο χρήμα και τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει το «άνοιγμα του επαγγέλματος» και την είσοδο σε αυτό από άλλους παίκτες, γεγονός που προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας τους.
Αυτήν τη στιγμή, η μόνη χρέωση που υπάρχει στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ είναι όταν κάποιος σηκώνει χρήματα με κάρτα από άλλη τράπεζα. Η χρέωση αυτή είναι κλιμακωτή και είναι, για παράδειγμα, λίγο μικρότερη από 1 ευρώ για ανάληψη 100 ευρώ.